[zeromq-dev] No UDP broadcast message received using CZMQ zbeacon on RaspberryPi3

Luca Boccassi luca.boccassi at gmail.com
Fri Dec 2 19:57:46 CET 2016


On Fri, 2016-12-02 at 15:51 +0100, Johan Philips wrote:
> 
> On 2016-11-28 19:03, Rodrigo Madruga wrote:
> > A few more tests and information about the issue:
> >
> > pi at raspberrypi:~ $ uname -a
> > Linux raspberrypi 4.4.26-v7+ #915 SMP Thu Oct 20 17:08:44 BST 2016
> > armv7l GNU/Linux
> >
> > Now testing with zmq and czmq from master compiled on RPI with default
> > options:
> >
> > *CZMQ version: 40002*
> > *ZMQ version: 40201*
> >
> > Tried setting ZSYS_INTERFACE with "*", "wlan0", "eth0" and also not set
> > at all ("").
> >
> > Using VERBOSE with zbeacon always indicate the correct interface being used:
> >
> > - Without setting or "eth0":
> >
> >     I: 16-11-28 15:30:09 zbeacon: interface=eth0 address=192.168.25.214
> >     broadcast=192.168.25.255
> >
> >     I: 16-11-28 15:30:09 zbeacon: configured, hostname=192.168.25.214
> >
> >
> > - Setting as "*"
> >
> >     I: 16-11-28 15:25:18 zbeacon: configured, hostname=*
> >
> >
> > Running sudo netstat -uac while executing tests had the following results:
> >
> > - No setting ("") - *notice that Recv-Q builds up with time!*:
> >
> >     Active Internet connections (servers and established)
> >     Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address
> >     State
> >     udp     9408      0 192.168.25.255:5670 <http://192.168.25.255:5670>
> >          *:*
> >     udp        0      0 *:bootpc                *:*
> >     udp        0      0 raspberrypi-001:ntp     *:*
> >     udp        0      0 raspberrypi:ntp         *:*
> >     udp        0      0 localhost:ntp           *:*
> >     udp        0      0 *:ntp                   *:*
> >     udp        0      0 *:mdns                  *:*
> >     udp        0      0 *:38304                 *:*
> >     udp6       0      0 [::]:ntp                [::]:*
> >     udp6       0      0 [::]:mdns               [::]:*
> >     udp6       0      0 [::]:43395              [::]:*
> >
> > - ZSYS_INTERFACE = "*":
> >
> >     Active Internet connections (servers and established)
> >     Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address
> >     State
> >     udp        0      0 255.255.255.255:5670
> >     <http://255.255.255.255:5670>    *:*
> >     udp        0      0 *:bootpc                *:*
> >     udp        0      0 raspberrypi-001:ntp     *:*
> >     udp        0      0 raspberrypi:ntp         *:*
> >     udp        0      0 localhost:ntp           *:*
> >     udp        0      0 *:ntp                   *:*
> >     udp        0      0 *:mdns                  *:*
> >     udp        0      0 *:38304                 *:*
> >     udp6       0      0 [::]:ntp                [::]:*
> >     udp6       0      0 [::]:mdns               [::]:*
> >     udp6       0      0 [::]:43395              [::]:*
> >
> >
> > The only difference from the netstat output for the QtUdpSocket version
> > is that the Recv-Q is always zero.
> >
> 
> We are experiencing exactly the same with our Odroids, only strange 
> thing is they are still being discovered by our linux laptop but do not 
> discover each other. Recv-Q on Odroids also builds up
> 
> 
> > Any tips are welcome...
> 
> Did you manage to solve your problem?
> 
> >
> > Thanks!
> >
> > Rodrigo Madruga.
> 
> Johan

I would recommend to open an issue on Github:

https://github.com/zeromq/zyre/issues

And paste/upload to gist all logs and minimal code/test case to
reproduce the problem, details about the build and runtime environments
to reproduce, etc.

Kind regards,
Luca Boccassi
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 819 bytes
Desc: This is a digitally signed message part
URL: <https://lists.zeromq.org/pipermail/zeromq-dev/attachments/20161202/a9b83f82/attachment.sig>


More information about the zeromq-dev mailing list