[zeromq-dev] 10 seconds delay on a PUB/SUB

Pieter Hintjens ph at imatix.com
Fri Mar 14 16:16:37 CET 2014


How large are these messages, and how many clients do you actually have?

On Fri, Mar 14, 2014 at 4:06 PM, Giacomo Tesio <giacomo at tesio.it> wrote:
> Hi, I'm getting 5 to 10 seconds delay in on a pub/sub socket with low load
> (in a context with heavy load on other sockets).
>
> I'm using NetMQ on Windows 7, with tcp transport on 127.0.0.1 (indeed it
> should be ipc, but it's not supported on Windows AFAIK).
>
> This is the topology:
>
> We have Server A, Client B and Client C.
>
> Server binds a PUB with heavy load (let's call it PUB1), publishing 50-100
> msg/s with few daily peaks at 1000 msg/s.
>
> Server binds a PUB with small load (let's call it PUB2). publishing 50-500
> msg each day. Note however that these messages are sent in groups of 1 to 5
> in a few milliseconds.
>
> Client B connect with a SUB socket to PUB1,
> Client C connects with two SUB socket to PUB1 and PUB2.
>
> My issue is that when a group of messages is sent in PUB2, the first is
> received almost instantly from Client C, but the others are received seconds
> after, at seconds of distances.
>
> For example, here are a few times from today problems.
>
> Sent from Server A  -> Received from Client C
> 09:00:59.608 -> 09:01:05.643
> 09:01:00.055 -> 09:01:05.64
> 09:01:00.117 -> 09:01:10.928
> 09:01:02.883 -> 09:01:16.172
> 09:01:05.541 -> 09:01:18.754
>
>
> How can I reduce this delay?
> I tried to increase the ThreadPoolSize up to the number of CPUs, but without
> success.
> Note that I (must) have HighWaterMark = 0 on every socket (I can't loose
> messages), but the machine is full of free memory (4 GB are always free) and
> never use more than 40% of each cpu.
>
>
> Giacomo
>
>
> _______________________________________________
> zeromq-dev mailing list
> zeromq-dev at lists.zeromq.org
> http://lists.zeromq.org/mailman/listinfo/zeromq-dev
>



More information about the zeromq-dev mailing list