[zeromq-dev] Configuration cannot find libzmq.so.1?

MinRK benjaminrk at gmail.com
Tue Nov 1 18:08:04 CET 2011


On Tue, Nov 1, 2011 at 09:57, Dave Johnson <davej10101 at yahoo.com> wrote:

> It's a library that depends on pyzmq. I didn't say so because I didn't
> realize it was important.
>

Can you tell us what the library is?  Is pyzmq installation being triggered
by setuptools dependencies (e.g. via easy_install)?
You might try installing pyzmq itself first, to see if it works.


>
> Yep, I ran sudo ldconfig after installation.
>
> I just tried again, with some modifications, and am getting the same
> error.  I can confirm that the following files exist:
> /usr/local/lib/libzmq.so
> /usr/local/lib/libzmq.so.1
> /usr/local/lib/libzmq.so.1.0.0
> (what's the difference between the three files, by the way?)
>

.1.0.0 is the real file, the others are just symlinks to it.


>
> I guess I will try again later and see what happens.  Wish me luck!
>
> ------------------------------
> *From:* MinRK <benjaminrk at gmail.com>
> *To:* ZeroMQ development list <zeromq-dev at lists.zeromq.org>
> *Cc:* Dave Johnson <davej10101 at yahoo.com>
> *Sent:* Tuesday, November 1, 2011 9:29 AM
> *Subject:* Re: [zeromq-dev] Configuration cannot find libzmq.so.1?
>
> Pretty sure this is pyzmq (it would help to say so, because I don't check
> all of zeromq-dev thoroughly, but I do get notified of pyzmq mentions).
>
> Did you:
> a) run `sudo ldconfig` after installing as the message says? This is only
> sometime necessary, but if it couldn't find libzmq in /usr/local that's
> often why.
> or
> b) run `python setup.py configure --zmq=/usr/local` to tell pyzmq where
> libzmq is *installed*?
>
> What platform are you on?
>
> -MinRK
>
> On Tue, Nov 1, 2011 at 03:41, Steven McCoy <steven.mccoy at miru.hk> wrote:
>
>
> On 1 November 2011 01:16, Dave Johnson <davej10101 at yahoo.com> wrote:
>
> Hey all,
>
> I'm stuck on an error when running a config script for a library that
> depends on zmq.  Specifically, it cannot find "libzmq.so.1".
>
> I installed zmq with the following commands:
>
> cd zeromq-2.1.10
> ./configure --prefix=/usr/local && make
> sudo make install
>
> And I then added the following to my environment variable, .bash_profile,
> and yes, I definitely sourced the bash profile again:
>
> LD_LIBRARY_PATH=/home/ec2-user/zeromq-2.1.10
>
>
> This doesn't match the *configure* *prefix* above though?
>
> --
> Steve-o
>
> _______________________________________________
> zeromq-dev mailing list
> zeromq-dev at lists.zeromq.org
> http://lists.zeromq.org/mailman/listinfo/zeromq-dev
>
>
>
>
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://lists.zeromq.org/pipermail/zeromq-dev/attachments/20111101/c51d61b8/attachment.htm>


More information about the zeromq-dev mailing list